EtusivuSähköinen taloushallinto

Sähköinen taloushallinto – hyödyt ja käytännöt

Sähköisten taloushallinnon ohjelmistojen avulla esimerkiksi myyntilaskut, ostolaskut, kirjanpito ja palkanlaskenta voidaan hoitaa verkon välityksellä reaaliaikaisesti, vaivattomasti ja aikaa säästäen.

Oikein hyödynnettynä sähköinen taloushallinto tuo lukuisia etuja. Reaaliaikainen näkymä yrityksen taloustilanteeseen on yksi niistä.

Mitä on sähköinen taloushallinto?

Yrityksen taloushallinto osto- ja myyntilaskuista aina tilinpäätökseen asti on mahdollista hoitaa kokonaisuudessaan sähköisesti. Kun yritykselläsi on käytössä täysin sähköinen taloushallinnon järjestelmä, voit unohtaa papereiden pyörittelyn. Kaikki taloustiedot kuiteista lähtien ovat samassa ohjelmistossa aina reaaliaikaisesti nähtävissä ja tietoturvallisesti tallessa. Käyttöoikeuksin on mahdollista rajata sitä, kuka pääsee näkemään tai muokkaamaan tietoja.

Sähköisen taloushallinnon ohjelmistolla onnistuvat muun muassa:

Nainen tekee sähköistä taloushallintoa

Mitkä ovat sähköisen taloushallinnon tärkeimmät hyödyt?

Sähköinen taloushallinto tehostaa yrityksen taloushallinnon prosesseja ja säästää aikaa ja rahaa.

 • Aikaa säästyy olennaiseen

  Monet manuaaliset työvaiheet jäävät sähköisen taloushallinnon myötä historiaan. Myös tietojen etsiminen onnistuu nopeammin, kun materiaalit ovat sähköisessä muodossa tallessa tietoturvallisesti.

 • Yhteistyö tilitoimiston kanssa on tehokasta ja lisäarvoa tuottavaa

  Kun kaikki käyttävät samaa ohjelmaa, tietojen manuaalinen tallentaminen järjestelmästä toiseen ei ole enää tarpeen. Ajansäästö näkyy nopeasti alentuneissa kuluissa.

 • Yrityksen taloustilannetta on helppo seurata reaaliajassa

  Sinun ei tarvitse kirjautua erikseen verkkopankkiin seurataksesi yrityksesi tilitapahtumia. Näet helposti, kuinka paljon rahaa on mennyt, paljonko sitä on tulossa ja mistä.

 • Yrityksen taloustiedot ovat käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta

  Talousluvut ovat reaaliaikaisia ja päivitettäviä. Raportteja ei enää tarvitse odotella, vaan voit hakea ne nopeasti suoraan ohjelmistosta. Lukujen avulla voit ennakoida tulevaisuutta menneeseen katsomisen sijasta.

 • Paperiset kuitit voi unohtaa

  Voit tallentaa kuitit, tositteet ja laskut muutamalla klikkauksella älypuhelinsovelluksen avulla – aikaa säästyy, eikä kadonneita kuitteja tarvitse enää etsiä, kun kaikki kuitit ovat tallessa sähköisesti ja löydettävissä hakutoiminnolla.

 • Ohjelmistojen päivitykset ja asennukset kuuluvat hintaan

  Sähköiset taloushallinto-ohjelmistot toimivat pilvipalveluna, joten päivitykset hoituvat automaattisesti ja sisältyvät kuukausimaksuun. Ohjelmistoasennuksia tai suuria lisenssi- ja palvelininvestointeja ei tarvita.

 • Virheet vähenevät

  Kirjaukset siirtyvät sähköisesti vaiheesta toiseen ja manuaalinen työskentely vähenee, mikä puolestaan pienentää virheiden syntymisen riskiä.

 • Kokonaisuus on valittavissa yrityksen tarpeiden mukaan

  Voit lisätä kokonaisuuteen muita palveluita ja toimintoja ohjelmistointegraatioiden avulla. Kun yrityksesi kasvaa, sähköinen taloushallinto kasvaa mukana.

Paljonko sähköinen taloushallinto voi säästää aikaa?

Perinteinen taloushallinto on samojen tietojen siirtämistä ja tallentamista paikasta toiseen, jäljessä laahaavien, huonosti ennustusten tekemiseen soveltuvien raporttien laatimista ja paperisten kuittien käsittelemistä. Pahimmillaan näihin prosesseihin voi kulua jopa kymmeniä tunteja kuukaudessa.

Nämä manuaaliset ja moninkertaista työtä vaativat työvaiheet jäävät sähköisen taloushallinnon ohjelmiston käyttäjältä kokonaan pois. Sähköisessä taloushallinnossa työvaiheet automatisoidaan.

Voit luoda laskun, lähettää sen ja hoitaa koko kirjanpidon yhdessä ohjelmassa. Lisäksi raportit ovat aina ajan tasalla parin klikkauksen päässä, mikä helpottaa raporttien pohjalta tehtävien liiketoimintapäätösten syntymistä.

Sähköisen taloushallinnon avulla töitä voi jakaa yrityksen sisällä joustavasti. Työntekijät voivat esimerkiksi laatia matkalaskut itse sen sijaan, että he ilmoittaisivat tiedot sähköpostitse hallinnolle.

Mitä sähköinen taloushallinto maksaa?

Pilvipalveluna käytettävän sähköisen taloushallinnon ohjelmiston kustannukset kooostuvat aloitus- ja käyttökustannuksista.

Aloituskustannukset

Etenkin pienyrittäjille suunnatuissa ohjelmistoissa ei välttämättä ole aloituskustannuksia. Kustannukset riippuvat myös siitä, ottaako yritys ohjelmiston käyttöönsä itsenäisesti vai kirjanpitäjän avustamana. Aloituskustannuksia voivat olla muun muassa:

 • Ohjelmiston ja lisäpalveluiden avausmaksut
 • Yhteyksien avaus
 • Mahdollinen koulutus ohjelmiston käyttöön
 • Tietojen siirto sekä esimerkiksi tarvittavien tilien ja henkilöiden perustaminen

Käyttökustannukset

 • Tapahtumakohtainen hinta tai
 • Käyttäjä- tai moduulikohtainen hinta sekä
 • Tilitoimiston tarjoamat taloushallinnon palvelut (suoriteperusteisesti tai kiinteällä kuukausihinnalla)

Mikä ei maksa?

 • Ylläpito ja päivitykset
 • Varmuuskopiointi
 • Asiakaspalvelu ja käyttötuki (riippuu ohjelmistotoimittajasta)

Kenelle sähköinen taloushallinto soveltuu?

Sähköinen taloushallinto sopii kaikenkokoisille yrityksille. Itse asiassa ”sähköinen loikka” kannattaakin tehdä jo varhaisessa vaiheessa, sillä siirtyminen uudenaikaiseen taloushallinto-ohjelmaan onnistuu erityisen helposti prosessien ollessa vielä yksinkertaisia.

Jos sinulla on toiminimi tai osakeyhtiö, jonka vuotuinen liikevaihto on alle 500 000€, pienyrittäjille kehitetty ohjelmisto on käytännössä riittävä. Pienyrittäjän laskutusohjelma Procountor Solo on työkalu, jolla hoidat myyntisi, vastaanotat ja maksat ostolaskut ja otat kuvat kuiteista muutamassa sekunnissa siihen tarkoitetulla ohjelmistolla. Kirjanpitäjäsi saa aineistot valmiiksi käsiteltynä, mikä tehostaa työntekoa ja säästää kuluja.

Mikäli et kuuluu edellä mainittuun pienyrittäjien ryhmään, etsit todennäköisesti kattavampaa työkalua. Procountor-tuoteperheen Procountor Taloushallinto on helppokäyttöinen kirjanpito-ohjelma, joka mahdollistaa sähköisen taloushallinnon tarjoten hyvin monipuolisia ominaisuuksia ja lukuisia integraatioita.

Kummankin ohjelmiston käyttöönotto onnistuu myös kesken tilikauden. Mikä parasta, voit lisätä pakettiin joustavasti ominaisuuksia omien tarpeittesi mukaan. Maksat vain siitä, mitä tarvitset.

Sähköinen taloushallinto – kysymyksiä ja vastauksia

Sopiiko sähköinen taloushallinto vain isoille yrityksille?

Ei. Sähköisyys tuo etuja yrityskoosta, yritysmuodosta tai toimialasta riippumatta.

Onko sähköisen taloushallinnon ohjelmisto työläs ottaa käyttöön?

Uuden yrityksen on erittäin helppoa ja vaivatonta ottaa käyttöönsä nykyaikainen taloushallinnon järjestelmä. Jo pidempään toiminnassa olleen yrityksen kannattaa varata aikaa muutosten läpivientiin, mutta tähän on tarjolla apua. Useimmiten muutokseen liittyvä työ on isompi tilitoimistolle kuin yritykselle. Molemmat hyötyvät ja lopputulos palkitsee.

Onko sähköinen taloushallinto sama asia kuin verkkolaskutus?

Laskutus on vain yksi osa taloushallinnon kokonaisuutta. Sujuva laskutus on yrittäjälle tärkeä asia, joka onnistuu tehokkaasti sähköisen taloushallinnon ohjelmassa.

Onko sähköisen taloushallinnon ohjelmistoa vaikea käyttää?

Jos pystyt hoitamaan henkilökohtaisia talousasioitasi verkkopankissa, pystyt hoitamaan yrityksesi talousasioita siihen tarkoitetussa järjestelmässä. Yrittäjän ei kuitenkaan tarvitse olla taloushallinnon asiantuntija tai kirjanpitäjä. Niin sanotussa yhteiskäyttöisessä ohjelmistossa yrittäjä ja kirjanpitäjä voivat vapaasti määritellä roolit ja jakaa tehtävät.

Miten sähköinen taloushallinto auttaa yhteistyötä kirjanpitäjän kanssa?

Tilitoimisto ja sen asiakkaat voivat käyttää samaa ohjelmaa, jolloin tilitoimiston on helppo tarjota asiakkailleen parempaa, lisäarvoa tuottavaa palvelua. Kirjanpitäjä voi toimia yrityksessä talouspäällikkönä, eikä yrittäjän tarvitse huolehtia talousasioista.

Sähköisen taloushallinnon avulla yrityksellä ja tilitoimistolla on käyttäjätunnukset samaan järjestelmään. Mapit katoavat ja kommunikaatio helpottuu, jonka johdosta yritys saa entistäkin parempaa palvelua tilitoimistolta.

Accountor Finago opas: Mitä sähköinen taloushallinto maksaa yritykselle?

Lataa maksuton oppaamme: Mitä sähköinen taloushallinto maksaa yritykselle?

Sähköinen taloushallinto ja ohjelmiston yhteiskäyttö tilitoimiston kanssa on tehokkaan ja nykyaikaisen yrityksen valinta. Millaisia etuja ja säästöjä se liiketoiminnalle tuo? Entä mistä tilitoimistolle kannattaa sähköisen taloushallinnon aikana maksaa?