Piia Similä / 24.03.2020

Yrityksen taloustiedot avuksi haastavaan tilanteeseen

Koronatilanne on vaikuttanut usean pk-yritysten toimintaan. Yritykset ovat kohdanneet rajuja myynnin laskuja ja toiminnansupistamisia. Mediassa uutisoidaan laajoista sopeuttamistoimista, ja hallitus on esittänyt monia erilaisia väliaikaisia toimenpideitä yritysten auttamiseksi.

Ajantasainen taloustieto saatavilla koko ajan

Juuri nyt on tärkeää, että yritykset pystyvät seuraamaan taloustilannettaan ja kassaansa reaaliajassa jatkuvasti. Se onnistuu helposti sähköisen, reaaliaikaisen taloushallinto-ohjelmiston avulla.

Procountor Taloushallintoa ja monia sen lisäpalveluita kannattaa hyödyntää yrityksissä tehokkaasti, yhteistyössä oman tilitoimiston kanssa, josta saa apua ja neuvoja talouden seuraamiseen. Löydät tästä kirjoituksesta palveluita ja Procountorin ominaisuuksia, joista on apua yrityksen taloustietojen seuraamiseen ja bisneksen pyörittämiseen myös etänä. 

1. Seuraa raporteista kassavirtaennustetta ja muita talouslukuja

Procountorissa on maksutta käytössä monenlaisia raportteja taloustilanteen tarkastelemiseen. Niitä kannattaa hyödyntää laajasti tässä tilanteessa. Esimerkiksi kassavirtaennustelaskelma on uusi, juuri julkaistu raportti, jonka avulla yrityksessä voi seurata aktiivisesti kassavirran liikkeitä. Kasssavirtaennusteen avulla on mahdollista tarkastella lähitulevaisuuden kassavirtoja ja saldokehitystä Procountoriin liitetyillä tileillä. Kassavirtaennusteraportti on maksuton kaikille Procountor Taloushallinto -käyttäjille.

Laskujen ikäjakauma on raportti, joka koostaa samaan näkymään osto- ja myyntilaskut niiden erääntymisen mukaan. Yrityksessä on helppo tarkastella, millaisia summia on erääntymässä milloinkin.

Hyvä konkreettinen hyötytyökalu on myös myyntilaskuilla oleva erikoistilanteet-toiminto, joka on hyödyllinen silloin, jos laskulle on tarpeen merkitä uusi eräpäivä, jos yritys esimerkiksi sopii asiakkaidensa kanssa eräpäivien muuttamisesta. Tällä tavoin ei myyntilasku jää turhaan erääntyneiden laskujen joukkoon ja kokonaisuus pysyy ajan tasalla.

Pankkitilin saldon saa näkyviin reaaliaikaisena tilaamalla omasta pankista Procountoriin kerran päivässä päivittyvät tiliotteet. Viikko- tai kuukausitiliotteiden tilaajien kannattaa pohtia, voisiko päivittäinen tiliotteen nouto olla nyt tarpeen. Tämän saa hoidettua olemalla yhteydessä omaan pankkiin. Päivittäiset tiliotteet kertovat ajantasaisesti tiedot kaikesta tilillä tapahtuvasta, mm. saapuneista ja lähteneistä maksuista ja  kassan saldosta.

2. Varmista laskujen perillemeno verkkolaskujen avulla

Verkkolasku on sähköisesti välitettävä lasku, jossa paperia ei käsitellä missään vaiheessa. Verkkolaskuja on mahdollista hyödyntää sekä yritysten välisessä kaupankäynnissä että kuluttajapuolella. Procountorista verkkolaskuja pääsee välittämään kuluttaja-asiakkaille suoraan heidän verkkopankkeihinsa. Verkkolaskutuksen avulla rahankierto yrityksessä nopeutuu ja mahdollistuu myös esimerkiksi siinä tilanteessa, jos koronavirusvaikutukset hidastavat postin kulkua ja papereiden käsittelyä.

Verkkolasku on myös luotettava tapa laskuttaa. Laskuttaja voi olla varma, että lasku menee perille – ja vastaanottajan päässä laskun käsittely on helppoa. Yrityksillä laskun tiedot siirtyvät suoraan heidän käyttämäänsä taloushallinnon ohjelmistoon.

3. Laadi tarvittavia sopimuksia vaivattomasti

Haastavassa markkinatilanteessa monessa yrityksessä on tarvetta monenlaisille sopimuksille, ovat ne sitten esimerkiksi työsuhteisiin, asiakassuhteisiin tai johonkin muuhun yritystoimintaan liittyviä. Procountorin lisäpalvelu Procountor Sopimuskone on hyvä apu tilanteissa, joissa on tarvetta laatia nopeasti juridisesti päteviä ja oikeasisältöisiä sopimuksia. Se sisältää kaikki tärkeimmät yritystoimintaan liittyvät asiakirjamallit juristien laatimilla ja auditoimilla sisällöillä.

Esimerkiksi työsuhteeseen liittyvien asiakirjojen luominen onnistuu palvelussa helposti, ja palveluun sisältyvä sähköinen allekirjoitusmahdollisuus auttaa sopimusten voimaan saamisen nopeallakin aikataululla.

4. Allekirjoita sopimukset ja asiakirjat sähköisesti

Erilaisten sopimusten, kuten asiakassopimusten tai pöytäkirjojen, allekirjoittamiseen helppo tapa on sähköinen Finago Allekirjoituspalvelu. Sen avaaminen on maksutonta kaikille Procountor- asiakkaille ja onnistuu Procountorista suoraan. Palveluun PDF-muotoiset sopimukset lisäämällä se luo jokaiseen sopimussivuun allekirjoitussivun ja lähettää allekirjoituskutsut sähköpostilla. Verkkopankkitunnuksilla tai henkilökohtaisella salasanalla tunnistautumalla pääsee turvallisesti ja tehokkaasti allekirjoittamaan tarvittavat asiakirjat.

Sähköinen taloushallinto helpottaa talouden seurantaa ja tuo reaaliaikaisen näkymän yrittäjälle

Mitä sähköinen taloushallinto maksaa? Kokosimme oppaan sähköisen taloushallinnon hintoja miettivälle. 

Piia Similä

Piia työskentelee Accountor Finagolla viestintäpäällikkönä. Piia on viestinnän osaaja, jolle pilkun paikalla on merkitystä, mutta ei ryppyotsaisesti vaan pilke silmäkulmassa.