Piia Similä / 16.05.2019

Pienyrityksen elintärkeä maksuvalmius

Pienet yritykset, joiden liikevaihto on alle puoli miljoonaa, voivat tehdä kirjanpitonsa maksuperusteisesti.  Vuoden 2017 alusta lähtien avoinna olleen mahdollisuuden tavoite on auttaa pieniä yrityksiä parantamaan maksuvalmiuttaan. Monille pienyrittäjille kuvio on valitettavan tuttu. Yrityksen laskuihin, veroihin ja muihin menoihin tarvittaisiin rahaa, mutta sitä ei ole tilillä riittävästi. Töitä on tehty, palveluja on myyty ja rahaa on tulossa, mutta laskujen yhä pitenevien maksuaikojen vuoksi maksuvalmius on hetkellisesti heikko.   

Mitä maksuperusteinen kirjanpito tarkoittaa?

Kirjanpito on mahdollista hoitaa suorite- tai maksuperusteisesti. Valinnalla on väliä, koska peruste vaikuttaa siihen, milloin yrityksen tulot ja menot merkitään kirjanpitoon. Maksuperusteisessa mallissa ne merkitään kirjanpitoon sille samalle päivällä, jolloin yrityksen tilille tulee tai sieltä lähtee rahaa. Suoriteperusteisessa kirjanpidossa merkitystä on sen sijaan palvelun ajankohdalla, tavaran luovituksella tai sen vastaanottamisella. Jälkimmäinen malli on niin sanottu tavallinen tapa tehdä kirjanpitoa. Sen etuna on taloustilanteen helppo seuranta, kun koko ajan tiedetään, milloin rahaa on tulossa yritykseen sisään ja milloin sitä on lähdössä ulospäin.    

Miksi maksuperusteisuus ei ole yleistynyt?

Suoriteperusteisen mallin heikkous pienyrityksille paljastuu puhuttaessa arvonlisäverokohtelusta. Maksuperusteisuuden etuna on se, että myyntien ja ostojen alvien maksupäivä lasketaan hetkestä, jolloin raha aktuaalisesti saapuu yrityksen tilille. Veroja ei tarvitse maksaa siis ennen kuin tilillä on, millä maksaa.

Kun katsoo asiaa pienyrittäjän näkökulmasta, maksuperusteisuus on merkittävä parannus ja oiva mahdollisuus maksuvalmiuden parantamiseen. Kuitenkaan kirjanpidon malli ei ole yleistynyt, vaan edelleen suurin osa pienyritystenkin kirjanpidosta hoidetaan suoriteperusteisesti. Kysymys kuuluu, miksi. Eikö juuri maksuvalmius ole se pullonkaula, jonka kanssa monet pienyrittäjät painivat kuukaudesta toiseen?

Vastauksia lienee monia, mutta yksi totuus piilee tilitoimistokentässä. Pienyrittäjien kirjanpitoa ei ole helppo saada kannattavaksi tilitoimiston näkökulmasta. Kuvitellaan tilanne, jossa pienyrittäjä tuo kenkälaatikollisen ryppyisiä kuitteja kirjanpitäjälleen. Ei ole hankala ymmärtää, että selvitystyö on aikaa vievää ja eikä siinä hyödynnetä millään tavalla kirjanpitäjän kovaa ammattitaitoa. Tähän hyvin yleiseen pulmaan on suunniteltu Finagon tuoteperheen uusin jäsen, Procountor Solo. Solo mahdollistaa tilitoimistolle järkevän palvelumallin, jota tarjota yksinyrittäjille. Samalla Solo on pienyrittäjälle helppokäyttöinen, aikaa säästävä ja tehokas ratkaisu, jossa kuittien arkistoimisen ja kadonneiden kuittien metsästyksen voi unohtaa.

Procountor Solon toimintamalli tulee tilitoimiston ja yksinyrittäjän yhteistyötä. Sooloyrittäjä saa ammattilaisen tukea kirjanpidon kiemuroidensa kanssa, koska robotti ei tee kirjanpitoa. Yrittäjä voi luottaa siihen, että kirjanpito on oikein tehty kaikkien sääntöjen ja määräysten osalta.  Procountor Solo auttaa sooloyrittäjää toimittamaan kaiken tarvittavan oikeassa muodossa taloushallinnon ammattilaiselle Procontoriin, jossa kirjanpito tehdään. Samalla palvelun hinnoittelu ja sisältö on helppo sopia yrittäjän kanssa, jonka ei enää tarvitse arvailla, kuinka paljon hänen kirjanpitonsa kuukausittain maksaa. Molemmat voittavat.

Kiinnostuitko?

Katso Procountor Solon esittelyvideo alta. Yrittäjänä voit myös kokeilla Soloa kuukauden ajan maksutta. 

Piia Similä

Piia työskentelee Accountor Finagolla viestintäpäällikkönä. Piia on viestinnän osaaja, jolle pilkun paikalla on merkitystä, mutta ei ryppyotsaisesti vaan pilke silmäkulmassa.