Piia Similä / 23.08.2018

Millainen on taloushallinnon tulevaisuus?

Taloushallinnon työtehtävien ennustetaan muuttuvan tulevaisuudessa radikaalisti. Kirjanpitäjän ammatti keikkuu listojen kärjessä, kun puheena ovat katoavat ammatit – ammatit, joissa ihmistyö voidaan korvata automaatiolla. Jo nyt sähköisen taloushallinnon koko ajan kasvaessa tallennustyö on vähentynyt, ellei peräti loppunut, ja tilalle on noussut konsultoivan osaamisen merkitys.

Robotteja, tekoälyä ja automatiikkaa

Tulevaisuuden työelämän ennusteet kietoutuvat selkeästi digitalisaation ympärille. Puhutaan roboteista, tekoälystä, automaatiosta, sähköisyydestä. Käsitteet menevät välillä puheissa sekaisin, limittäin ja päällekkäin. Sähköisellä taloushallinnollakin voidaan tarkoittaa montaa asiaa. Hyvin laajasti soveltaen sähköinen taloushallinto voisi tarkoittaa taloushallintoa, jota hoidetaan tietokoneella tai muulla laitteella ruutuvihkon ja lyijykynän sijaan. Kuitenkin useammin ymmärretty merkitys sähköiselle taloushallinnolle on sen liittäminen automaatioon. Sähköisessä taloushallinnossa ohjelmisto toimii automaattisesti monessa kohdassa, käyttäjän tehtävänä on tarkistaa, tarvittaessa korjata ja täydentää.

Kun tämä ja yrityksen ja tilitoimiston yhteiskäytössä toimiva sähköinen talousasioiden hoito ovat jo modernia tätä päivää, millainen on tulevaisuus? EVAn raportissa todetaan, että robotit eivät maineestaan huolimatta ehkä viekään meiltä ihmisiltä kaikkea työtä, mutta tehokkaiksi apulaisiksi ne voidaan ja kannattaa valjastaa. Mitä paremmin yksittäinenkin työntekijä osaa automaatiota hyödyntää, sen parempaan tehokkuuteen hän pääsee.

Raportin mukaan robottien aikakaudella supertuottavan työntekijän tuottavuus saattaa nousta jopa tuhat kertaa kollegoitaan tuottavammaksi – tapauksessa, jossa robotti on valjastettu oikein, lisäarvoa tuottamaan ja työntekijää täydentämään. Kannattaa pistää korvan taakse, ei vain yksittäisen työntekijän tasolla vaan kokonaisen tilitoimiston tasolla kilpailutilanteessa.

Kuinka löytää tietomassasta oleellinen?

Tulevaisuudessa dataa on ihmisten hyödynnettävissä yhä vain enemmän. Sitä kun jo tälläkin hetkellä ihan liikaa – ongelmana on harvoin tiedon vähyys, vaan päinvastainen. Tietoa on valtavasti, mutta kuinka löytää se olennainen valtavasta massasta. Tässä monet näkevät taloushallinnon ammattilaisten mahdollisuuden  yritysjohdon suuntaan. Kun taitava ammattilainen osaa kaivaa tietoviidakosta juuri ne tärkeimmät luvut ja kuvaajat yrityksissä päätöksiä tekevien avuksi, yritys menestyy kilpailukentässä. Samalla menestyy taloushallinnon ammattilainen.

Maksuton opas tulevaisuuden taloushallinnosta

Mitä tulevaisuuden työntekijältä ja menestyvältä organisaatiolta vaaditaan? Mikä on kirjanpitäjän rooli huomenna, ja miten tulevaan voi ja kannattaa valmistautua jo tänään? Kiinnostavan ja ajankohtaisen oppaan Taloushallinnon tulevaisuuden trendit pääset lataamaan maksutta alta.

Piia Similä

Piia työskentelee Accountor Finagolla viestintäpäällikkönä. Piia on viestinnän osaaja, jolle pilkun paikalla on merkitystä, mutta ei ryppyotsaisesti vaan pilke silmäkulmassa.