Procountor / 02.04.2023

Kumpi valita: yrittäjyys vai palkkatyö?

Kolme valkoista mukia pinossa

Viime vuosina yrityksiä on perustettu ennätystahtiin. Tämä selittyy muun muassa uusien markkinoiden ja toimialojen syntymisellä sekä kevytyrittäjyyden lisääntymisellä, mutta myös erilaisten yrittäjyyttä ja yrityksen perustamista esille tuovien ohjelmaformaattien ja kasvuyritystapahtumien suurella suosiolla. Toinen toistaan vaikuttavimmat menestystarinat, nerokkaat pitchaukset ja tuoteinnovaatiot saavat monen  pohtimaan: Onko minustakin yrittäjäksi?

Mediasta välittyvä kuva yrittäjyydestä on kuitenkin vaan yksi puoli asiaa.

Yrittäjyyden plussat ja miinukset

Usein keskustelu yrittäjyyden ja palkkatyön eroista on hyvin mustavalkoista – riippuen siitä, kuka asiaa kommentoi. Vannoutuneelle yrittäjälle vakituinen työpaikka voi tuntua suorastaan vankilalta, kun taas tyytyväiselle palkkatyöläiselle ajatus yrittäjän elämästä on painajainen. Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että työpaikkojen, alojen ja yritysten välillä voi olla hyvinkin suuria eroja eikä niitä voida aina yleistää.

Tärkeä ero yrittäjyyden ja palkkatyön välillä on se, että palkkatyöläisenä saat työnantajan resurssit käyttöösi heti työsuhteen alkaessa. Varsinkin suuremmassa yrityksessä työtehtäväsi ja työaikasi on normaalisti vähintäänkin melko tarkkaan määritelty. Palkka maksetaan säännöllisesti ja ilman vähennyksiä, vaikka sattuisitkin sairastumaan tai pitäisit viikon lomaa. Tämä kaikki tekee elämästä helpommin ennakoitavaa ja tuo taloudellista turvaa.

Mitä suurempi yritys, sen erikoistuneempia eri työntekijät yleensä ovat. Kukin työntekijä ja osasto on vastuussa tietystä osa-alueesta. Palkka on monella alalla sidottu työehtosopimukseen, jolloin se pysyy kutakuinkin samoissa lukemissa eikä suuria hyppyjä ole odotettavissa. Yksittäinen työntekijä on osa suurempaa hierarkiaa, ja yksilön päätösvalta riippuu pitkälti roolista ja asemasta yrityksen sisällä.

Yrittäjä sen sijaan on itse vastuussa kaikesta, oli kyseessä sitten tuotekehitys, markkinointi tai kirjanpito. Se tarkoittaa vapautta, mutta myös vastuuta.

Yrittäjyyden plussat

Joustavuus, vapaus ja monipuolisuus – yrittäjyys tarjoaa lukuisia etuja. Tässä muutama listattuna:

  • Voit toteuttaa omia ideoitasi.
  • Voit valita työaikasi joustavammin (varsinkin freelancerina).
  • Nettibisnes mahdollistaa työnteon paikkariippumattomasti mistä päin maailmaa tahansa.
  • Voit tehdä töitä siellä, missä muut viettävät lomansa.
  • Olet oma pomosi.
  • Voit itse valita työntekijäsi ja asiakkaasi.
  • Työnkuva ja haasteet vaihtelevat päivittäin.
  • Opit jatkuvasti uutta.
  • (Ainakin teoriassa) voit tienata selvästi enemmän kuin palkkatyössä.

 Yrittäjyyden miinukset

  • Rakenteet, prosessit ja säännöt on vasta luotava – se vaatii aikaa, sinnikkyyttä ja itsekuria.
  • Sinulla on vähemmän taloudellista varmuutta. Jos sairastut tai pidät lomaa, se tarkoittaa usein myös tulojen menetystä.
  • Yrittäjänä kannat itse riskin ja vastuun.
  • Sinun on hoidettava YEL-maksut, vakuutukset, alv-maksut jne. itse.
  • Samanlainen sosiaaliturva kuin palkkatyöläisillä puuttuu, mikä lisää epävarmuutta.  
  • Yrittäjä on itse vastuussa myynnistä, markkinoinnista ja asiakkaista. Moni aloitteleva yrittäjä aliarvioi tämän aspektin.
  • Taloudelliset paineet voivat olla etenkin alkuvaiheessa kovat: laskut on pystyttävä maksamaan.
  • Kollegat ja turvallinen työympäristö puuttuvat. Yrittäjänä voi tuntea olonsa yksinäiseksi.
  • Viikon aikana työtunteja saattaa kertyä roimasti enemmän kuin palkkatyössä, koska byrokratiasta on huolehdittava itse. Perinteinen 9-5-työmalli toimii harvoin.

Nettibisnes vai kivijalkamyymälä?

Omaa liiketoimintaa suunnitellessa on myös hyvä muistaa, että yritysten välillä voi olla suuriakin eroja. Jos myyt tuotteita ja palveluita pääasiallisesti netissä, on hyvin mahdollista, että voit valita sijaintisi joustavasti ja tehdä työtä etänä maailmaa matkaavan diginomadin tapaan. Jos suunnitteilla on puolestaan oma pieni kahvila tai myymälä, se voi sitoa sinut tiettyyn paikkaan pitkäksikin aikaa. Silloin haave vapaudesta ja joustavista työajoista ei välttämättä toteudukaan.

Aihetta on käsitelty perusteellisesti mm. Ylen artikkelissa, jossa eri kahvilayrittäjät kertoivat kokemuksistaan. Yksi jutun tärkeimpiä viestejä oli, että moni perustaa kahvilan pelkkiin haaveisiin pohjautuen ja ilman riittävää valmistelua. Riittävä valmistelu ja paneutuminen on siis kaiken a ja o.

Yrittäjäksi voi kasvaa

Yrittäjyys vaatii sitkeyttä ja kykyä sietää epävarmuutta. Henkilöille, joille ennakoitavuus, rutiinit ja turvallisuus ovat ensisijaisen tärkeitä, yrittäjyys ei ehkä ole paras vaihtoehto. Toisaalta yrittäjäksi voi myös kasvaa. Jos kipinä yrittäjyyteen on olemassa, sitä kannattaa ehdottomasti lähteä kokeilemaan vaikka ensin sivutoimisesti ja kehittää toimintaa sitten askel askeleelta eteenpäin.

Termit haltuun

Aloittava yrittäjä kohtaa alkuun monenlaisia termejä, joiden sisältö ei ole ehkä aiemmin tuttu. Hyvän tietokannan aloittavalle yrittäjälle tarjoaa yrityksen.perustaminen.net

Katso myös artikkelimme, palkka ja työkorvaus verotuksessa.

Procountor